Το κτήμα μας

Λίγα λόγια για εμάς

 

Αγαθά της ελληνικής φύσης, μοναδικής γεύσης, αξεπέραστης διατροφικής αξίας, έτοιμα να σας εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και σωματική υγεία!

Μαρμελάδες

Παραδοσιακές χειροποίητες μαρμελάδες από φρούτα εποχής, δίχως προσθήκη συντηρητικών με μόνα υλικά παρασκευής της επιλεγμένα φρούτα από το κάμπο της Κατερίνης και ελληνική ζάχαρη.

Γλυκά του κουταλιού

Συνδεδεμένα με το γλυκό καλωσόρισμα του επισκέπτη, αποτελούν το κατ' εξοχήν παραδοσιακό κέρασμα στα ελληνικά σπίτια συνήθως το μέγεθος τους όταν σερβίρονται είναι όσο ενός γεμάτου κουταλιού του γλυκού, εξ ου και η ονομασία τους.


Σιρόπια

Χρησιμοποιούνται για το υπέροχο τους χρώμα του σε γλυκά και σε παγωτά. Εξαιρετικό για μαρινάδες κρέατος. Απαραίτητο ως αναψυκτικό ή ως φάρμακο σε ζεστό τσάι.

Τσίπουρο

Το παγκοσμίως φημισμένο και κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό ελληνικό ποτό-απεριτίφ το οποίο παράγεται από την απόσταξη αλκοόλης, νερού και αρωματικών υλικών με επικρατέστερο τον γλυκάνισο.

Λίγα λόγια για εμάς

Από το 1985 το Κτήμα Ξηρομερίτη βρίσκεται στον οικισμό νέου Άνω Αγίου Ιωάννη του δήμου Κατερίνης, τρία (3) χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατερίνης και είναι δημιούργημα του Σπύρου Ξηρομερίτη ( Δικηγόρου Κατερίνης) στους πρόποδες των Πιερίων, Εδώ μεγάλωσαν τα τρία παιδιά της οικογένειας όπου περνούσαν με ευχαρίστηση τον ελεύθερο χρόνο παίζοντας και βοηθώντας τον πατέρα τους στις διάφορες γεωργικές εργασίες. Με την πάροδο των χρόνων και αφού μεγάλωσαν τα παιδιά της οικογένειας και την εξέλιξη της γεωργίας , αναζητήθηκαν διαφορετικές καλλιέργειες για να επιτευχθεί η αξιοποίηση της γης.

Το 2010 ανέλαβε την πρωτοβουλία η Χριστίνα Ξηρομερίτη και μαζί με τον Αλέξανδρο ξεκίνησαν την αναβίωση του οικογενειακού αμπελώνα, σε ένα ιδανικό οικοσύστημα για την καλλιέργεια του αμπελιού, φυτεύοντας τον πρώτο αμπελώνα δέκα στρεμμάτων με ποικιλίες Syrah. Merlot , cabernet , sauvignon blank και αγιωργήτικο. Το πάθος και το μεράκι των δύο νέων για την καλλιέργεια και φροντίδα του πρώτου αμπελώνα σε συνδυασμό με την συνεχή επίβλεψη του θείου τους ( Νίκου Κυπαρίσση γεωπόνου ) έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη και παραγωγή του πρώτου αμπελώνα. Ταυτόχρονα επιδίωξαν την φύτευση νέων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες σε συνδυασμό με τις σπουδές του Αλέξανδρου στην οινολογία- τεχνολογία ποτών στο ΤΕΙ Δράμας .

Το 2012 μέσα στο χώρο των αμπελώνων δημιουργήθηκε το οινοποιείο εμφιαλωτήριο του «κτήματος» από την Χριστίνα και έγινε η πρώτη οινοποίηση – εμφιάλωση . Σήμερα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας φτάνει τα 20 περίπου στρέμματα και η καλλιέργεια του σταφυλιού γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στόχος είναι η παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι για την παραγωγή εύγεστων και αξιόλογων κρασιών. Η γνώση και η παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία, σε συνδυασμό με τη χρήση πιο παραδοσιακών και κλασικών μεθόδων, οδηγεί στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Από σταφύλια του ιδιόκτητου αμπελώνα παράγονται τα κρασιά του «Κτήματος Ξηρομερίτη» που είναι: το «Christy» ένα ξεχωριστό ερυθρό γλυκό κρασί , το «παραδοσιακός» ένα nouveau ελαφρύ ξηρό ερυθρό κρασί και το «ξηρομερίτης» ένα ξεχωριστό κρασί παλαίωσης με την κλασική μέθοδο ,ένα κρασί ΠΓΕ ( Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και το λευκό ξηρό «Ξηρομερίτης» . Παράλληλα παράγονται και τα γνήσια αποστάγματα τσίπουρου με ή χωρίς γλυκάνισο σύμφωνα με τους παραδοσιακούς τρόπους.

Το ασύχαστο πνεύμα της Χριστίνας σε συνδυασμό με τις σπουδές της (αρτοποιία – ζαχαροπλαστική) εκμεταλλευόμενη τις λοιπές καλλιέργειες του κτήματος από φρούτα εποχής ξεκίνησε μια παράλληλη μονάδα παραγωγής παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων και σιρόπια διατηρώντας την σπιτική φροντίδα, επιλέγοντας φρούτα του κτήματος και άλλων τοπικών παραγωγών , χρησιμοποιώντας αγνά υλικά , χωρίς συντηρητικά, με παλιές συνταγές ( της μαμάς και της γιαγιάς) διατηρώντας την παράδοση.

Το 2013 δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός χώρος στο κέντρο της πόλης Κατερίνης ( Ξηρομερίτου 4) όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν τα προϊόντα μας, κρασιά, γλυκά και μαρμελάδες.

Επιτυχημένη οινοποίηση...